Bc. Jakub Šmíd

Pregraduální student

smidjak3@fel.cvut.cz 

Neuroimaging

Ústav patologické fyziologie 2. LF UK

Profesní zkušenosti

Během bakalářského studia jsem se zaměřil na elektronické obvody a programování – od jednočipových počítačů v jazyce C, přes programování aplikací s uživatelským rozhraním v Javě a v C#, po programování jednoduchých architektur umělé inteligence a zpracování signálů v jazyce Python. Tyto znalosti jsem získal absolvováním volitelných předmětů jako jsou Vestavěné systémy, Obvodové techniky nebo Vidění robotů.

V rámci bakalářské práce jsem se věnoval rozpoznávání projevované emoce mluvčího z hlasu, během které jsem pracoval na analýze zvukového signálu a na jeho přiřazení k jedné z šesti emocí pomocí jednoduchých neuronových sítí, které se používají pro klasifikaci obrazu.

V magisterském programu jsem rozšířil své znalosti v obvodech a ve zpracování signálu díky absolvování Lékařské techniky, Neuroinformatiky nebo Metod počítačového vidění.

Kromě výše zmíněného jsem vystudoval Kosmické mise a Kosmické inženýrství a nyní působím v kosmickém výzkumu na Univerzitě J. E. Purkyně v týmu KOSMOW, který se zabývá mapováním a analýzou sociálních vztahů astronautů a izolačními experimenty.

Výzkumné zájmy

Nyní píši diplomovou práci na téma Automatická segmentace ischemické léze u cévní mozkové příhody, v rámci které se zabývám zpracováním obrazu – konkrétně algoritmy pro segmentaci mozkové mrtvice ze dvou modalit nasnímaných na magnetické rezonanci.

V rámci své práce ověřuji aktuální metody hlubokého učení s učitelem, které jsou založené na konvolučních neuronových sítích. Experimentálně ověřuji metody DeepMedic a nnUNet a optimalizuji je pro testovací data poskytnutá 2. LF. Kromě toho modifikuji populární architekturu neuronové sítě U-Net a zkoumám, jak po natrénování segmentačního modelu ovlivňují různé metody fúze informací z modalit celkovou přesnost segmentace.

Vybrané publikace

 

Více informací