MUDr. Bc. Nikola Vršková

Pregraduální student

nikca.vrskova@gmail.com

Laboratoř neurogliových interakcí

Ústav fyziologie 2. LF UK

Profesní zkušenosti

V prostředí vědy jsem se začala pohybovat na střední škole v rámci Středoškolské odborné činnosti na téma analýzy konformace deoxyribozymu pomocí počítačových simulací, který jsem zpracovávala na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Ten jsem pak také obhajovala v roce 2019 na soutěži Beijing Youth Science Creation Competition v Pekingu. Vedle toho jsem se také krátce zapojila v rámci projektu Otevřená věda AV ČR do činnosti skupiny Biomolekulární spektroskopie na ÚOCHB.

Na vysoké škole jsem se díky projektu ICRC Academy mohla zúčastnit půlroční stáže v Laboratory of Recombination and DNA Repair na Masarykově Univerzitě v Brně, kde jsem se metodami molekulární biologie zabývala rolí proteinu OGG1 v reparačních mechanismech DNA. Od roku 2022 jsem součástí skupiny Neurogliových interakcí na Ústavu fyziologie 2. LF UK pod vedením MUDr. Heleny Pivoňkové, Ph.D.

Výzkumné zájmy

Aktuálně se ve skupině Neurogliových interakcí věnuji především elektrofyziologii a zpracování záznamů z dlouhodobého EEG monitoringu v rámci projektu, ve kterém zkoumáme vliv epileptické aktivity na myelinizaci v myším modelu FCD II. typu. V budoucnu se plánuji zaměřit na mechanismy etiopatogeneze fokální kortikální dysplázie I. typu.

Vybrané publikace

 

Více informací